Κάθε επαγγελματικός χώρος που παρασκευάζει, προσφέρει ή μεταφέρει τρόφιμα και ποτά, οφείλει να τηρεί Φάκελο Παρασιτοκτονίας με πρόγραμμα καταπολέμησης εντόμων και τρωκτικών. 

Ο Φάκελος Παρασιτοκτονίας περιέχει:

• Άδεια καταπολέμησης εντόμων και τρωκτικών (ΥΠΑΑΤ)
• Ιδιωτικό συμφωνητικό συνεργασίας
• Δελτίο εφαρμογών

• Σχέδιο Δολωματικών Σταθμών Μυοκτονίας και Μηχανικών Παγίδων
• Δελτίο παρακολούθησης Σταθμών Ελέγχου Τρωκτικών
• Δελτίο Παρακολούθησης Παγίδων (πολλαπλής σύλληψης και ηλεκτ. ντομοπαγίδων)
• Πιστοποιητικό Απεντόμωσης και Μυοκτονίας
• Έκθεση πεπραγμένων εφαρμογής
• Δελτία Ασφαλείας Σκευασμάτων (MSDS)
• Εγκρίσεις Σκευασμάτων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Παραδείγματα επιχειρήσεων που είναι υποχρεωτική η τήρηση προγράμματος καταπολέμησης εντόμων και τρωκτικών:

αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια, καφετέριες, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, κάβες και αποθήκες τροφίμων, super market κλπ

Στους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος συγκαταλέγονται επίσης: γυμναστήρια, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, τατουάζ κ.α.

Ειδική μέριμνα στη πρόληψη και καταπολέμηση παρασίτων πρέπει να εφαρμόζεται σε χώρους υψηλής επισκεψιμότητας όπως σχολεία, ξενοδοχεία και γηροκομεία.

Σύμφωνα με την Υγειονομική διάταξη και τηρώντας τα πρότυπα διασφάλισης ποιότητας (HACCP, ISO 22000), θα πρέπει σε καθένα από τους παραπάνω χώρους να πραγματοποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα προληπτικές εφαρμογές απεντόμωσης και μυοκτονίας.

Μετά από κάθε εφαρμογή δίδεται πιστοποιητικό απεντόμωσης – μυοκτονίας υπογεγραμμένο από τον Επόπτη Δημόσιας Υγείας όπου αναφέρονται τα σκευάσματα που χρησιμοποιήθηκαν.